Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-05@05:33:36 GMT

آرمان‌های انقلاب چیز جز ارزش‌های دینی نیست

تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۷۹۶۴۶۳

آرمان‌های انقلاب چیز جز ارزش‌های دینی نیست

گروه اندیشه ــ حجت‌الاسلام علی ذوعلم با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب بیان کرد: در این بیانیه تصریح شده است که این آرمان‌های انقلاب همان ارزش‌های دینی ماست؛ یعنی اسلامیت انقلاب و تمدن در ریشه‌ها و بن‌مایه‌های فکری این اندیشه تمدن‌ساز وجود دارد و تعبیه شده است و چیزی اضافه بر اسلام نیست.

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ همایش بین‌المللی «گام دوم انقلاب؛ الگوی نظام انقلابی تمدن‌ساز»، امروز، 16 بهمن‌ماه، با حضور علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، جمعی دیگر از مسئولان و اندیشمندان در سالن همایش‌های بین‌المللی صداوسیما برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حجت‌الاسلام علی ذوعلم، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، در این همایش بیان کرد: آنچه که باید روی آن تأکید کرد، ظرفیت گفتمانی بیانیه گام دوم انقلاب است. این بیانیه به عنوان یک متن، متنی پویا، تفسیرپذیر و قابل امتداد در عرصه‌های نظری و نظریه‌پردازی و راهبردنگاری است، اما تأکید بحث بنده در باب استخراج و استنباط مدل‌های مفهومی است.

وی تصریح کرد: هر تمدنی به یک اندیشه منسجم، عقلانی و باورپذیر در سطح جامعه نیاز دارد تا بتواند عوامل خود را بسیج و انگیزه‌ها را تجمیع کند و از این رهگذر بتواند روند تمدن‌سازی را تسهیل کند. بنابراین هر تمدن باید به یک تفکر مبنایی متکی باشد و اندیشه‌ای که در بیانیه گام دوم مطرح شده، در حقیقت بیان جدیدی از اندیشه انقلاب اسلامی، مبتنی بر اسلام ناب محمدی است. لذا این متن، یک متن منسجم، جامع و منشور اندیشه‌ای برای مقاصدی است که انقلاب اسلامی در پیش دارد و ما را به زمینه‌سازی برای ظهور حضرت حجت(عج) آماده می‌کند.

ذوعلم در ادامه افزود: بحث مهمی که روی آن تأکید می‌کنم ظرفیت گفتمان‌سازی این بیانیه در عرصه‌های مختلف است و تمایل دارم که در مورد مدل‌های مفهومی تبیین‌هایی ارائه کنم. یک مدل مفهومی، در حقیقت مرکب از سه بخش اساسی است؛ اول کلیدواژه‌ها و مفاهیم بنیادینی است که این مدل در یک نگاه جامع و منسجم می‌خواهد ارائه کند. دوم، جایگاه و وزن این مفاهیم است که باید خود را نشان دهد و تقدم و تاخرها و نسبتی که باهم برقرار می‌کنند روشن شود و سوم، نوع ارتباط این مفاهیم با یکدیگر است. یعنی اگر بتوانیم یک اندیشه را در یک مدل مفهومی ارائه کنیم، به گونه‌ای گویا توانسته‌ایم مجموعه‌ای از معارف را انتقال دهیم و بیش از هر چیزی آن انسجام مفاهیم را نشان دهیم.

وی تصریح کرد: بیانیه گام دوم، ظرفیتی بالا در استخراج مدل‌های مفهومی دارد و در زمینه تمدن‌سازی، تاریخ‌نگاری و تحلیل انقلاب‌ها و در زمینه تحلیل وضع موجودِ یک جامعه، فراتر از جامعه ما دارد و می‌توان گفت که در زمینه آسیب‌شناسی و در زمینه‌های مختلف، این مدل‌ها قابل استخراج و استنباط است. آنجا که در بیانیه، به صراحت صورت‌بندی‌های جدیدی ارائه شده و یک خوانش متفاوتی نسبت به خوانش‌های قبلی ارائه شده است، این را استخراج مدل می‌گوییم که در حقیقت، از خود عبارت بیانیه می‌توان آن را استخراج کرد. عمیق‌تر از آن، استنباط مدل‌های مفهومی است و با اندیشه‌ای که در بیانیه گام دوم موجود است، می‌توان مدل‌های مفهومی را استنباط کرد.

ذوعلم در ادامه افزود: آنچه از بیانیه استخراج می‌شود، ارائه یک مدل مفهومی در مورد آرمان‌های انقلاب است. یعنی قبل از اینکه بیانیه در اختیار ما باشد و حکمت نابی که در آن وجود دارد منتقل شود، در زمینه مدل مفهومی آرمان‌های انقلاب، مدل‌های مختلفی را ارائه شده است و یکی از مدل‌ها همین شعار انقلاب اسلامی، یعنی استقلال، آزادی و نظام مردم‌سالار است. حتی برخی از بحث‌هایی که متفکران انقلاب در زمینه عدالت داشتند نیز ارائه شده است.

وی بیان کرد: اما در این بیانیه، هشت کلیدواژه داریم که یک بیان جامع از آرمان‌ها ارائه می‌کند که در قالب یک مدل قرار دارد. این هشت کلیدواژه عبارت از آزادی، اخلاق، معنویت، عدالت، عقلانیت، استقلال، عزت و برادری است. اگر به شعارهایی که در انقلاب فرانسه وجود داشت نگاه کنیم، آزادی، برادری و برابری را می‌بینیم، این سه در این هشت مورد هست، اما به این سه اکتفا نشده است. همچنین در انقلاب‌های مارکسیستی روی برابری و عدالت تأکید می‌شود، در این بیانیه نیز این موارد آمده است، اما فقط عدالت نیست، بلکه عدالتی مبتنی بر عقلانیت است و آزادی را نیز بر می‌تابد و با آن مخالفتی ندارد.

این عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: وقتی سخن از مدل مفهومی می‌کنیم، یعنی باید هر کدام از این هشت مورد، نسبتش را با بقیه مسائل روشن کند. اگر تا امروز سؤال می‌کردند که آزادی در نگاه انقلاب اسلامی چه نوع آزادی است و نمی‌توانستیم مطلبی را بیان کنیم، اما در این مدل مفهومی، به گونه‌ای منقح روشن شده است که آزادی مبتنی بر عقلانیت و عدالت است. همچنین این آزادی، اخلاق‌مدار است که با استقلال نیز در تعارض نیست. بنابراین، این مدل مفهومی آرمان‌های انقلاب که فراتر از انقلاب اسلامی است، یک مدل مفهومی است که آرمان تمدن اسلامی را در بُعد نرم‌افزاری این تمدن مطرح می‌کند که در کنار علم و فناوری که در عرصه‌های مادی و ... باید داشته باشیم، در بُعد سبک زندگی که بخش نرم تمدن اسلامی است، این تمدن بر این هشت آرمان استوار است.

ذوعلم در ادامه افزود: مهم این است که در بیانیه تصریح شده است که این آرمان‌های انقلاب همان ارزش‌های دینی ما است. یعنی اسلامیت انقلاب و تمدن در ریشه‌ها و بن‌مایه‌های فکری این اندیشه تمدن‌ساز وجود دارد و تعبیه شده است و چیزی اضافه بر اسلام نیست.

وی تصریح کرد: در مورد استنباط مدل مفهومی که در جای‌جای بیانیه وجود دارد نیز باید گفت که در این بیانیه به سه مقوله خودسازی، جامعه‌پردازی و تمدن‌سازی در مرحله دوم انقلاب اشاره شده است. در جایی از این بیانیه به بحث فطرت‌بنیان بودن آرمان‌های انقلاب اشاره شده است و در جای دیگری در اندیشه‌های رهبری، بحث هویت تأکید شده است. چیزی که می‌توان با راهنمایی بیانیه به آن برسیم این است که سه‌گانه فطرت، هویت و تمدن به یک الگوی مفهومی ما را می‌رساند که برای دست‌یابی به تمدن اسلامی به این دو ضلع، یعنی فطرت و هویت نیاز داریم.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن اندیشه انقلاب اسلامی آرمان های انقلاب ارزش های دینی بیانیه گام دوم انقلاب آرمان های انقلاب گام دوم انقلاب بیانیه گام دوم مدل های مفهومی انقلاب اسلامی ارائه شده ارزش های دینی یک مدل مفهومی تمدن اسلامی اندیشه ای تمدن سازی تمدن ساز بر اسلام آرمان ها مدل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۹۶۴۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اساتید نقش مهمی در جهاد تبیین دارند

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی، پیام خدایی گفت : هفته معلم، یادآور تمامی معلمان شهید و فداکاری است که با پیروی از راه انبیا و اوصیای الهی همچون شمعی بدون کمترین انتظار، تمام وجود خود را وقف تعلیم‌وتربیت نسل انقلابی می‌کنند.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد میاندوآب با اشاره به اینکه شان و جایگاه اساتید و معلمان بر کسی پوشیده نیست، افزود: صحبت از این قشر با وجود عیان بودن حاصل زحمات آنها بیهوده است چرا که فقط باید قدردان و سپاسگزار زحمات معلمان و اساتید باشیم و با تمام توان و وجود آنها را مورد حمایت و تقدیر قرار دهیم.

وی با بیان اینکه نقش معلمان در مقابله با جنگ نرم و ترکیبی دشمنان علیه انقلاب و نظام جمهوری اسلامی بسیار مهم است، گفت: در این مقطع حساس کنونی که دشمنان ایران اسلامی را مورد هجمه شدید فرهنگی قرار داده‌اند، مسئولیت اساتید و معلمان در مقابله با این توطئه دشمنان بسیار خطیر و سنگین است.

خدایی با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب و با تأکید بر اینکه توجه به‌تمامی محورهای این بیانیه وظیفه دانشجویان، اساتید و معلمان است، تصریح کرد: اساتید به‌عنوان افسران جنگ نرم بوده و فراتر از آن امروز که دشمن با جنگ ترکیبی و شناختی و با پشتیبانی امپراطوری رسانه‌ای استکبار جهانی وارد میدان شده است؛ اساتید و معلمان با تاسی از قرآن و ائمه اطهار (ع) باید در تربیت و تقویت نسل انقلابی کوشا باشند.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد میاندوآب با اشاره به اینکه اساتید و معلمان قطعا در راستای محورهای بیانیه گام دوم انقلاب قدم برمی‌دارند، افزود: امروز معلمان و اساتید وظایف خود را به‌خوبی می‌دانند و بروز و ظهور این موضوع در پیشرفت‌های مختلف در عرصه‌های گوناگون مانند هسته‌ای، نانوتکنولوژی، موشکی، سلول‌های بنیادی و یا در ساخت واکسن کرونا و سایر حوزه‌ها اتفاق افتاده است.

وی گفت: اساتید و معلمان امروز باید در محیط علمی مفاهیم علمی را با رویکرد اسلامی به دانشجویان ارائه و سعی در تنویر افکار نسل جوان و آشنایی آنها را آرمان‌های انقلاب داشته باشند؛ یعنی همان نقشی که شهید مطهری در قبل و بعد از انقلاب اسلامی در هدایت جامعه و تبیین اندیشه‌های حضرت امام خمینی (ره) داشتند.

دیگر خبرها

  • امام صادق (ع) بنیانگذار تمدن نوین بشری
  • امام صادق(ع) نهضت علمی بزرگی را در جهان اسلام پی‌ریخت
  • اساتید نقش مهمی در جهاد تبیین دارند
  • تعالیم اندیشه عفاف و حجاب در مدارس در اولویت باشد
  • مخالفت انجمن تجارت الکترونیکی با دریافت مالیات بر ارزش افزوده از تاکسی‌ های اینترنتی
  • اعلام نظر انجمن تجارت الکترونیکی درمورد دریافت مالیات بر ارزش افزوده تاکسی‌ های اینترنتی
  • شهید مطهری از معماران بنای فکری انقلاب اسلامی بود
  • شهید مطهری از معماران انقلاب اسلامی بود
  • امام صادق (ع) شاکله اندیشه دینی را بنا نهاد
  • ذهن آمریکااندیش